Maag-darmaandoeningen zijn ‘stoornissen’ die de spijsvertering, absorptie en beweging van het voedsel door de maag of het darmkanaal schaden. Acute symptomen zijn braken, diarree, bloed of slijm in de ontlasting en persen bij de ontlasting. Minder specifiek zijn gewichtsverlies, abnormaal grote of kleine eetlust, gespannen buik en sloom zijn. Belangrijke reden voor maagdarmproblemen is het eten van bedorven voedsel of een giftige stof. Vooral tijdens natter weer en hoge temperaturen zien we dit vaker.

Wat kunt u zelf doen bij braken en/of diarree en hoe kunt u het wellicht voorkomen.
Maag-darmaandoeningen moeten tijdig behandeld worden. Een efficiënte spijsvertering en absorptie zijn essentieel voor uw hond of kat om zijn weefsel te kunnen opbouwen en herstellen en vitale energie te krijgen. Nadat de spijsverteringsappen het voedsel hebben verkleind wordt achterblijvend water opgenomen in de dikke darm en de rest wordt uitgescheiden als ontlasting. Bij diarree en vooral bij de combinatie met braken kan een huisdier snel uitdrogen. Bij eenvoudige klachten en een fit huisdier zullen wij meestal een voorlopige therapie instellen en dieetvoer voorschrijven. Soms is het nodig om verder onderzoek te doen, zoals bloed- en ontlastingonderzoek of zelfs röntgenonderzoek, echo-onderzoek of endoscopie. Een voedseltest nodig zijn bij verdenking van een voedingsovergevoeligheid of voedingsallergie. Akute maag-darmproblemen komen vaak voor uit eten van bedorven voedsel of een giftige stof. Duren de klachten wat langer dan de slecht werkende alvleesklier zorgen voor slechte spijsvertering, vermageren en grote hoeveelheden, breiige ontlasting. Een ontstoken dunne darm kan minder stoffen opnemen met als gevolg voortdurende of steeds terugkerende diarree, gewichtsverlies en slechte eetlust. Een ontsteking van de dikke darm veroorzaakt frequente en vaak pijnlijke ontlasting en diarree die slijm en bloed kan bevatten.

Wat kunt u zelf doen?
• Let op de ziektesymptomen en aarzel niet om de kliniek te bellen, zeker bij aanhoudend braken.
• Houd uw zieke huisdier aan de lijn of binnen, u kunt nu beter observeren en voorkomt hiermee verdere opname van vuilnis, bedorven voedsel, gras en brak water.
• Geef geen voedselrestanten, maar start evt. met een speciaal indigestie dieet van de dierenarts
• Gebruik geen ongeschikte (menselijke) medicijnen.
• Voorkom het eten van ontlasting van honden en katten. Deze moeilijk af te leren gewoonte is vies en onhygiënisch. Ziekten en parasitaire infecties worden zo makkelijk overgebracht naar dier en mens. Vooral de hondenpaadjes zijn berucht hiervoor.
• Veel gezonde honden eten gras. Vooral het sappige stengelige gras moet lekker zijn. Vaak wordt dit gras weer uitgebraakt zonder verdere symptomen.

Helemaal ongevaarlijk is het eten van gras toch niet. Het gras kan scherp zijn en de maagwand irriteren of bij katten vastlopen in de keel of neus, maar vooral kunnen via dit gras infecties overgebracht worden. Het verstrekken van extra vezels via gekookte bladgroente of vezelkorrels kan soms helpen om minder te grazen. Zo zijn er ook adviezen van verse ananas en lijnzaadolie door het voer. En er zijn ook snoepjes die gras en poepeten zouden helpen voorkomen. U begrijpt waarom regelmatig ontwormen een vereiste is. Sommige wormeieren in de ontlasting, (aan de snuit en op de vacht!) kunnen infecties veroorzaken bij de mens en vooral bij kinderen. Tot 4 x per jaar ontwormen is dus geen overbodige luxe. Gebruik hiervoor een modern product uit onze kliniek.