Jaarlijks lopen in Nederland duizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen gelukkig via bijvoorbeeld de dierenambulance in een dierenopvang terecht. Voor dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd, is het vervolgens helaas vrijwel onmogelijk de eigenaren te vinden. Een halsbandje met een penning of adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit verloren gaan. Gelukkig is er een unieke identificatiemethode: de elektronische chip.


Vanwege de lange naam wordt het elektronisch identificeren ook wel chippen genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een unieke code. De chip is veel kleiner dan een eurocent, maar voor u en uw huisdier goud waard! De chip is alleen waardevol in combinatie met een goede registratie. Zonder registratie heeft de chip geen enkele zin.

Een chip… wat is dat eigenlijk?
De chip bestaat uit een gesloten buisje, met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is klein, slechts 10 mm lang en heeft een doorsnede van minder dan 2 mm. Het veilige en onbreekbare omhulsel zorgt ervoor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit. In de microchip is een code opgeslagen. Het spoeltje stuurt de code naar een afleesapparaat. Een chip wordt daarom ook wel transponder genoemd.

BELANGRIJK!
Laat bij ieder bezoek aan de dierenarts de chip controleren en kijk zelf of de registratie van uw huisdier in orde is op: www.chipnummer.nl


Registratie

Nadat uw huisdier door de dierenarts is voorzien van een chip, moet het dier nog geregistreerd worden. De dierenarts vult daarvoor een formulier in, dit formulier stuurt u zelf op naar de registrerende instantie. U kunt via internet gemakkelijk nagaan of de registratie heeft plaatsgevonden via de website www.chipnummer.nl. U krijgt ter bevestiging van de registratie een bewijs van inschrijving, dat u bij het vaccinatieboekje of Europees dierenpaspoort kunt bewaren. Voor reizen naar het buitenland binnen de EU zijn identificatie en een Europees dierenpaspoort zelfs verplicht.
De website www.chipnummer.nl is een belangrijke website als het gaat om het terugvinden van elektronisch geïdentificeerde dieren. Deze website maakt het mogelijk om aan de hand van het chipnummer vliegensvlug uit te vinden waar een dier geregistreerd staat. Vervolgens kan dan contact worden gezocht met de registrerende instantie. Iedere gegevensbeheerder heeft daarvoor andere regels, maar die zijn altijd heel gemakkelijk via de website www.chipnummer.nl te vinden.