Vlooien
De meest bekende uitwendige parasiet is wel de vlo. Zodra de vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort, waardoor heel de omgeving in een minimum van tijd besmet wordt.

De vlo heeft bloed nodig om te overleven en om zich te kunnen voortplanten. Niet alleen onze huisdieren maar ook de mens kan het slachtoffer worden van deze bloeddorstige parasiet.
Lees verder over vlooien.

Andere artikelen over vlooien zijn:
De vlo, interessante weetjes over deze vervelende parasiet
Drie veelgestelde vragen over de vlo
Falende vlooienbestrijding?

Wormen
Wormen zijn inwendige parasieten die honden en katten vaak oplopen. Meestal zitten ze diep in de darmen of ergens in het lichaam verscholen, waar ze zich voeden en vermenigvuldigen. En dat ten koste van het huisdier. Ze laten zich pas zien als het huisdier heel erg besmet of verzwakt is. Wormen zie je niet maar ze zijn er wel.
Lees verder over wormen.

Teken
Wereldwijd zijn er zo’n 900 tekensoorten bekend. In Nederland was de situatie overzichtelijker en kenden we tot een paar jaar geleden alleen enkele inheemse soorten die op de hond werden aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat de situatie de laatste jaren in Nederland drastisch aan het veranderen is. Door de klimaatsverandering, import van dieren uit Zuid-Europa en toename van het vakantieverkeer komen er nieuwe tekensoorten in Nederland binnen.
Lees verder over teken.