Een goede vachtverzorging is belangrijk voor de gezondheid van uw hond of kat. Daarom is het noodzakelijk hier regelmatig aandacht aan te besteden door uw huisdier goed te borstelen. In de regel verzorgen katten zichzelf beter dan honden. Vachtverzorging van uw hond vraagt daarom meer aandacht dan van uw kat.

De belangrijkste redenen zijn:

  1. U voorkomt hiermee het klitten van de vacht. Wanneer er klitten in de vacht van uw hond of kat zitten kan irritatie van de huid optreden. Het dier zal dan jeuk krijgen. Dit kan tot gevolg hebben dat het de huid open krabt, of likt. Daardoor ontstaat de kans op ontsteking;
  2. Het helpt uw huisdier door de rui heen en voorkomt vervilting en vervuiling;
  3. Hierdoor houdt u meer zicht en dus controle op eventuele ontwikkeling van parasieten en/of wondjes;
  4. Het stimuleert de bloedsomloop van uw dier;
  5. Het zorgt voor een goede talg- verdeling in de vacht; dat laagje talg in de vacht zorgt er nl. voor dat bij het opdrogen van de vacht vuil eraf glijdt. Dit is belangrijk, want ook vuil kan huidirritatie veroorzaken (zie punt 1);
  6. Het versterkt de band tussen uw huisdier en u. En, des te beter de band, des te meer plezier u van elkaar zult hebben.

De start van een goede vachtverzorging begint al vroeg. De professionele fokker besteed hier meteen al aandacht aan. Belangrijk is dat hij/zij u in eerste instantie informeert over verzorging in het algemeen en dus ook specifiek over vachtverzorging. Niet alle honden/katten hoeven of mogen zelfs elke dag gekamd en geborsteld worden. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de vacht.
Na de fokker is het uw taak om uw pup of kitten zo vroeg mogelijk te laten wennen aan borstel en kam. Hierdoor zal uw dier behandelingen van de dierenarts en de trimster ook veel gemakkelijker toelaten.

Voor de (dagelijkse) verzorging is een borstel en/of kam nodig. Hiervan zijn er vele soorten en afhankelijk van het soort vacht van uw huisdier hebt u een specifieke of misschien zelfs meerdere nodig. Naast het materiaalgebruik is ook de manier van borstelen en kammen belangrijk. Alleen maar over de bovenkant van de haren strijken is niet doeltreffend. Zowel de vachtsoort (stokhaar, glad-haar, lang haar en kroeshaar, ruwhaar, vilthaar, haarloos) als de vachtdikte en -lengte bepalen wat de juiste manier van borstelen en kammen is.

Bij de vachtverzorging van uw hond of kat kunt u vaak wel een helpende hand gebruiken. De meeste verzorgingstechnieken worden nl. alleen juist uitgevoerd door personen die hiervoor een opleiding hebben gevolgd, of jaren ervaring op dit gebied hebben. Wanneer u hulp zoekt bij vacht- verzorging kunt u zich bijvoorbeeld oriënteren bij een lokale trimsalon.

Wat is trimmen eigenlijk?
Trimmen is het verwijderen en/of inkorten van de vacht van een hond of kat. Trimmen is dus een verzamelnaam voor het knippen, scheren, ontvilten, plukken, ontklitten, wassen en drogen van de vacht.
Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat bij een trimbeurt ook de oren worden schoon gemaakt en – indien nodig – worden uitgeplukt, het gebit wordt nagekeken, de nagels worden geknipt en – eventueel bij honden – de anaalklieren worden leeg geknepen. Een goede trimster kan u precies uitleggen wat deze behandelingen inhouden en welke techniek het beste bij uw dier past.
Ga tijdig op zoek naar een professionele trimsalon, en vraag eerst of u eens langs mag komen voor kennismaking, voorlichting en gewenning aan de behandeltafel. Let daarbij op hygiëne en diploma's.
Belangrijk: indien u de trotse eigenaar bent van een puppy of kitten, dan kunt u zo'n bezoek pas doen nadat uw dier volledig ingeënt is.