Het onderwerp 'vakantie' is het hele jaar rond actueel. Mensen gaan niet alleen in de zomer op vakantie maar ook in de andere seizoenen. Daarnaast kan een vakantie met uw huisdier een lange voorbereiding vereisen. Een goede voorbereiding is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Dat geldt voor uw eigen vakantie, maar zeker ook voor die van uw hond of kat.Het maken van uw eigen vakantieplannen is dan ook het ideale moment om alvast na te denken waar uw hond of kat zijn vakantie gaat doorbrengen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
1. uw huisdier gaat met u mee op vakantie;
2. uw huisdier gaat naar een pension;
3. uw huisdier gaat bij vrienden of familie logeren.

Hieronder volgen enkele tips voor een prettig en gezond verloop van de vakantie van uw huisdier.

1. Uw huisdier gaat met u mee op vakantie (buitenland)
Check dan van te voren bij het bestemmingsadres of uw huisdier welkom is. Wanneer u huisdier welkom is kunt u direct vragen wat de regels zijn voor huisdierbezit op het bestemmingsadres. Tijdens een reis naar het buitenland is het belangrijk om het uw huisdier zo comfortabel mogelijk te maken. Hoge temperaturen kunnen bijvoorbeeld onprettig zijn voor uw huisdier. Sommige huisdieren zijn erg gehecht aan hun huis, voor die dieren is een uitstapje naar het buitenland geen pretje.
Wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland, dient u op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving, in het betreffende land én de landen waar u doorheen reist. Dit geldt voor zowel de heen- en de terugreis.

Voor het reizen naar landen binnen de Europese Unie (EU) gelden algemene regels voor het vervoer van honden, katten en fretten. De volgende regels zijn van toepassing:

• het dier dient te beschikken over een Europees dierenpaspoort;
• het dier moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës);
• het dier moet gechipt zijn of een goed leesbare tatoeage hebben;
• het dier moet voldoende ontwormd zijn.

Buiten de EU bestaan er geen algemene geldende regels. Ieder land stelt zijn eigen regels aan de invoer van huisdieren. Om er zeker van te zijn dat deze regels actueel zijn dient u contact op te nemen met de betreffende ambassade.

• Besmettelijke ziekten
Over de grens komen besmettelijke ziekten voor die worden overgebracht door teken, hartwormmuggen en zandvliegjes. Vooral de landen rond de Middellandse Zee zijn risicogebieden. Voor al deze ziekten geldt: voorkomen is beter dan genezen!

o Teken
In (Zuid-)Europa kunnen teken ziekten overbrengen zoals Babesiosis, Ehrlichiosis en de ziekte van Lyme.

o Hartwormmuggen
Hartwormen, overgedragen door hartwormmuggen, zijn de meest levensbedreigende hondenwormen omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen. Hier veroorzaken zij een tekort schieten van de hartfunctie met de dood tot gevolg.

o Zandvliegjes
Zandvliegjes zijn kleine, behaarde, stekende insecten die in de avond en nacht actief zijn en bloed zuigen bij zoogdieren. De vliegjes besmetten de hond met Leishmania tijdens het bloed zuigen wat problemen veroorzaakt zoals schilfering, kaalheid, korsten en soms knobbels op de huid.

Voor het voorkomen van bovenstaande besmettelijke ziekten, zijn gelukkig goede oplossingen beschikbaar.

2. Uw huisdier gaat naar een pension

• Aanvullende vaccinaties
Ook in een pension kan uw huisdier een leuke vakantie hebben. Geen lange autoritten en lekker spelen met soortgenoten. Maar niet te vergeten, ook een pension vergt voorbereiding van uw kant. Het is raadzaam om uw hond aanvullend te vaccineren tegen kennelhoest en uw kat extra te beschermen tegen niesziekte. Zowel kennelhoest als niesziekte zijn zeer besmettelijke infecties van de voorste luchtwegen.

• Vlooien
Een goede, preventieve vlooienbestrijding is het hele jaar door aan te raden. Helemaal als uw dier naar een pension gaat. Daar komt uw dier namelijk in aanraking met veel soortgenoten en een besmetting met vlooien is dus heel goed mogelijk.

3. Uw huisdier gaat bij vrienden of familie logeren (verblijf in Nederland)
Ook als u in Nederland op vakantie gaat of uw huisdier gaat bij familie of vrienden logeren, geldt: een goede teken- en vlooienbestrijding is altijd aan te raden. Bovendien is het verstandig dat uw dier gevaccineerd is tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten. Wij kunnen u hier meer over vertellen.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, of u wilt een afspraak maken, neem dan contact op met onze praktijk. Wij staan graag voor u klaar om u en uw huisdier(en) een plezierige en veilige vakantie te bezorgen.

Andere artikelen gerelateerd aan vakantie zijn:
Vliegen met dieren
Wagenziekte ook bij dieren
Met uw huisdier op vakantie, checklist, reisapotheek en tips