Eindelijk wordt het eens warmer, na een zonnig maar koel voorjaar zou je het bijna vergeten. Toch komen de warme dagen eraan. Veel huisdieren kunnen niet zo heel goed tegen de hitte. Allemaal weten we dat een hond in een auto in de zon niet verstandig is, soms zelfs dodelijk.

Honden kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt met de dood tot gevolg.Je merkt aan honden en katten niet zo  goed maar zij hebben het liever te koud dan te warm. Boven de 20 graden is zwaar sporten of werken al niet verstandig. De dagelijkse langere wandeling kan beter meteen ‘s morgens vroeg als het nog koel buiten is. Water, water, water!  Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater, maar ook een rondje zwemmen koelt lekker af. Vooral de heel jonge en heel oude dieren zijn gevoelig voor oververhitting. Vaak zien wij dat slecht gereguleerde nierpatienten de hitte slecht verdragen. Een extra controle door de praktijk  is dan geen luxe. Verder moet je oppassen voor verbranding, vooral minder behaarde huid is heel gevoelig, bijvoorbeeld de oorpunten van een kat. Een beetje zonnebrandcreme op de oortjes is dan een goed idee. En natuurlijk oppassen met barbecueën, menige operatie is al gedaan om de satéprikker vanuit de ingewanden van uw dier alsnog netjes in de vuilnisbak te krijgen.

Het zijn maar een paar tips, in voorgaande nieuwsbrieven zijn al veel meer zomertips langsgekomen. Altijd goed om nog even te bekijken!